Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Imelda Ziekenhuis : 'Belangrijke nieuwe inzichten in behandeling ziekte van Crohn'

Team kliniek Imeldaziekenhuis

Onderzoekers van de IBD-kliniek van het Imeldaziekenhuis publiceren deze week de resultaten van een grootschalig internationaal onderzoek die nieuwe inzichten brengen in hoe een juiste behandeling te geven aan patiënten met de ziekte van Crohn.

Het gerenommeerde medisch tijdschrift The New England Journal Of Medicine publiceert de resultaten.

De ziekte van Crohn is een aandoening van het maag-darmstelsel waar ongeveer 30.000 mensen in België aan lijden. Bij deze ziekte ontstaat er een aanval van het immuunsysteem op de darm. Patiënten ontwikkelen hierdoor klachten van buikpijn, diarree en bloedverlies. Het ontstaat meestal tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar en vraagt een intensieve behandeling op lange termijn.

Behandelingen vergelijken

Door belangrijke vooruitgang en nieuwe inzichten over de laatste jaren zijn er veel nieuwe behandelingen ontwikkeld voor de ziekte van Crohn. Hierdoor kunnen meer patiënten geholpen worden. Elke nieuwe medicatie werkt net op een iets andere manier ten opzicht van de bestaande medicaties.

Een moeilijkheid blijft echter om exact te weten welke behandeling best gegeven wordt aan een specifieke patiënt. Voorlopig bestaan er jammer genoeg geen goede testen die kunnen aanduiden welke therapie best zal werken bij een patiënt met de ziekte van Crohn. Ook de bepaling van de volgorde van de behandelingen blijft een moeilijke zaak. De komst van veel nieuwe medicaties maakt dit dan ook niet makkelijker.

Studies die rechtstreeks één-op-één behandelingen vergelijken zijn een belangrijke meerwaarde. Deze zo genaamde “head-to-head trials” vergelijken twee behandelingen bij twee gelijkaardige groepen van patiënten en zijn de best manier om effectiviteit en veiligheid te vergelijken. Het opzet van dergelijke studies blijft echter een uitdaging en daarom zijn er slechts weinig head-to-head trials voor de ziekte van Crohn.

“De juiste behandeling kiezen voor een specifieke patiënt met de ziekte van Crohn blijft vandaag de dag een uitdaging,” zegt dr. Bossuyt.

Internationaal onderzoek

Dr. Peter Bossuyt van de IBD (inflammatory bowel disease) -kliniek van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden is één van de hoofdonderzoekers van een grote internationale studie die deze week werd gepubliceerd in het medisch toptijdschrift The New England Journal of Medicine.

In deze studie (de SEQUENCE trial) worden twee behandelingen vergeleken: ustekinumab en risankizumab. Dit onderzoek gebeurde bij patiënten met de ziekte van Crohn die reeds faalden op eerstelijnsbehandeling met geavanceerde therapie. Uit het onderzoek blijkt dat risankizumab voor alle eindpunten beter is dan de ustekinumab. Op basis hiervan lijkt risankizumab in tweede lijn een betere keuze te zijn, hoewel de andere optie in een groep van patiënten ook effectief bleek. Dit onderzoek geeft dus een beter inzicht in welke therapie kan gegeven worden patiënten waar een eerstelijnstherapie faalt.

“Deze studie geeft een beter inzicht in welke therapie best gegeven wordt in een specifieke situatie en opent de weg naar gepersonaliseerde behandeling,” vult dr. Bossuyt aan.

Deze resultaten kunnen snel het bestaande beleid bij de ziekte van Crohn sterk beïnvloeden, omdat het om medicatie gaat die beschikbaar en terugbetaald zijn.

IBD-kliniek Imeldaziekenhuis

Het Imeldaziekenhuis is een algemeen ziekenhuis in Bonheiden. Het beschikt over 502 bedden voor klassieke hospitalisatie en heeft een dagziekenhuis met 94 bedden. Op jaarbasis vinden er 180.000 consultaties plaats. De IBD-kliniek van het Imeldaziekenhuis is deel van de dienst Maag-en darmziekten en wordt geleid door dr. Peter Bossuyt en dr. Lieven Pouillon.
De volledige publicatie in The New England Journal of Medicine kunt vinden op https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2314585.

Bossuyt Peter Gastro-enterologie maagdarmziekten Imeldaziekenhuis Bonheiden

Bossuyt Peter Gastro-enterologie maagdarmziekten Imeldaziekenhuis Bonheiden

Team kliniek Imeldaziekenhuis

Deel dit artikel